.

.
"Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ"

Σελίδες

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Η αριθμητική των εκλογών

Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν ορισμένα «κλειδιά» που ανοίγουν το δρόμο για το εάν θα υπάρξει ή όχι αυτοδυναμία.
Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν ορισμένα «κλειδιά» που ανοίγουν το δρόμο για το εάν θα υπάρξει ή όχι αυτοδυναμία. Το βασικό είναι το εισιτήριο του 3% που πρέπει να σφραγίζουν τα κόμματα για να εισέλθουν στη Βουλή.
Οι 250 έδρες - οι 50 ως μπόνους πηγαίνουν στο πρώτο κόμμα ακόμα και εάν έχει διαφορά με μια μόνο ψήφο - μοιράζονται κατά απόλυτα αναλογικό τρόπο και ο συνολικός αριθμός των βουλευτών που εκλέγει κάθε κόμμα αποτελεί συνάρτηση μόνον του εκλογικού του ποσοστού στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών.
Η αυτοδυναμία δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς υπάρχουν δυο κρίσιμοι παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως το ποσοστό του πρώτου κόμματος και από το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα που δεν θα ξεπεράσουν το 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής. Εάν το πρώτο κόμμα λάβει 42,69% λαμβάνει 101 έδρες και με την πρόσθεση των 50, φθάνει στο μαγικό 151.
Εάν όμως τα κόμματα που δεν μπουν στη Βουλή έχουν λάβει πολλές ψήφους ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει και υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί και με ποσοστό κάτω από 41%. Πότε επιτυγχάνεται αυτοδυναμία με ποσοστό κάτω από 41%: Για κάθε 0,5% που λαμβάνουν τα μικρά κόμματα που μένουν εκτός Βουλής, ο «πήχης της αυτοδυναμίας» υποχωρεί κατά 0,21%, ποσοστό με το οποίο το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει μία επιπλέον έδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.