.

.
"Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ"

Σελίδες

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Το θαύμα της ΕΥΔΑΠ>ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ Ο Κ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ




ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ Ο Κ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
Το θαύμα της ΕΥΔΑΠ>Δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, ενώ σούπερ κέρδη περιμένουν τους μετόχους!

Κι όμως υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί που αποτελούν τιμητική εξαίρεση στο σαθρό πελατειακό κράτος.

Ένας από αυτούς είναι η ΕΥΔΑΠ η οποία κατάφερε όχι μόνο να μην χρωστά ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες αλλά να ετοιμάζεται για μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ από τον Απρίλιο του 2013 είναι ο κ. Αντώνης Βαρθολομαίος, ο οποίος κατάφερε να κάνει την ΕΥΔΑΠ να συγκρίνεται με δημόσιο οργανισμό μιας εκ των Νορβηγίας και Δανίας. Σας αναφέρουμε αυτά τα παραδείγματα μια και η αντίστοιχη ΕΥΔΑΠ της Νορβηγίας με sms στα κινητά των πελατών της ενημερώνει από την προηγούμενη μέρα ακόμη και για 3λεπτη διακοπή της παροχής ύδρευσης.
 Στον κ. Βαρθολομαίο αξίζουν ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Διαβάζουμε σχετικά στο ρεπορτάζ του Βασίλη Γεώργα στο Capital:

Προσδοκίες για μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους δημιουργεί η τεράστια διαθέσιμη ρευστότητα με την οποία βρέθηκε στο τέλος του 2013 η ΕΥΔΑΠ. Στο ταμείο της εταιρείας βρίσκονται πλέον με τη μορφή τραπεζικών καταθέσεων συνολικά 332 εκατ. ευρώ, ποσό που προήλθε από πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών από το δημόσιο, και όλα δείχνουν πως μεγάλο μέρος του θα επιχειρηθεί να επιστραφεί στον κρατικό κορβανά σε επόμενο στάδιο.

Η εταιρεία δεν χρωστά πλέον ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, καθώς με τον πακτωλό ρευστότητας που δέχθηκε πρόλαβε μέχρι τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου να αποπληρώσει στις τράπεζες το σύνολο του δανεισμού της που ανέρχονταν σε 182,3 εκατ. ευρώ !

Το μικρό αυτό «θαύμα» συντελέστηκε προφανώς ενόψει των διεργασιών ιδιωτικοποίησης, καθώς η ΕΥΔΑΠ εισέπραξε μέσα σε λίγους μήνες χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με τη διαμεσολάβηση του Δημοσίου.

Έτσι σύμφωνα με την οικονομική της έκθεση για το 2013, τον Οκτώβριο εισέπραξε από το ελληνικό δημόσιο για λογαριασμό των ΟΤΑ περίπου  146,8 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, και έβαλε στο ταμείο της άλλα 139,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013 από οφειλές του δημοσίου για έργα υποδομής, κατασκευές (αντιπλημμυρικά κ.α)

Συνολικά μέσα στο 2013 η εταιρεία δημιούργησε ελεύθερες ταμειακές ροές 496 εκατ. ευρώ έναντι 65 εκατ. ευρώ το 2012. Οι απαιτήσεις της πλέον έχουν μειωθεί στα 203 εκατ. ευρώ.

Με ταμείο 332 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες η ΕΥΔΑΠ θα «κληθεί» από τον βασικό της μέτοχο (ΤΑΙΠΕΔ με 61,3% και ΤΧΣ με 11,76% μέσω της Πειραιώς) να επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος από τα διαθέσιμά της.

Σε ανάλυσή της η Eurobank Securities είχε διατυπώσει την εκτίμηση πως η επιστροφή κεφαλαίου θα μπορούσε να είναι ακόμη και της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, μια πρόβλεψη που ισοδυναμεί με επιστροφή 1,9 ευρώ ανά μετοχή για τους κατόχους μετοχών της εταιρείας διαμορφώνοντας την προσδοκώμενη μερισματική απόδοση σε 22%.

Σε ένα τέτοιο σενάριο το ΤΑΙΠΕΔ θα έβαζε στο ταμείο του 122 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς άλλα 23,5 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιποι μέτοχοι που ελέγχουν το 26,9%, περίπου 54 εκατ. ευρώ.

Η ρευστότητα της εταιρείας ξεπερνά τον ετήσιο κύκλο εργασιών της ισοδυναμεί με το 35% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της στο ταμπλό (942 εκατ. ευρώ). Προστιθεμένου δηλαδή του «ταμείου» της εταιρείας είναι σαν η μετοχή να τελεί υπό διαπραγμάτευση μόλις 7,8 φορές τα κέρδη του 2013 και εφόσον προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ, είναι σαν να έχει μια προσδοκώμενη μερισματική απόδοση άνω του 21%!

Καθαρό ταμείο και δάνεια της ΕΥΔΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.