.

.
"Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ"

Σελίδες

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Πονηρούλη! Αλέκο Μερσινιά = Επαναστάτης με αιτία

Εκεί λίγο πριν σουρουπώσει, μας βρίσκει το δειλινό να ψάχνουμε να ανακαλύψουμε τι ζητάει η «οργισμένη γενιά» και συγκεκριμένα το παιδί μας, που μόλις έκλεισε τα τέσσερα! Μας δημιουργείται το μεγάλο ερωτηματικό. Γιατί το παιδάκι μας έχει περισσότερα νεύρα και από εικοσάχρονο που πρωτοστατεί κατά της Τρόικα; Τι πρέπει εμείς να έχουμε κατά νου για να αντιμετωπίσουμε τα ξεσπάσματα του;

Ξεσπάσματα πριν βγουν από το αβγό

Τα ξεσπάσματα παρατηρούνται ακόμα και σε νήπια κάτω των δυο ετών. Κι όμως ακούστε τι φωνάρες βγάζουν πιο μεγάλες κι απ το μπόι τους! Σύμφωνα με  έρευνες, το ποσοστό των παιδιών που ξεσπάνε δυναμικά, από δυο ετών και άνω φτάνει το 60- 90% ενώ από τριών χρονών και πάνω η συχνότητα μπαίνει πλέον στην ημερήσια διάταξη. Τα πνεύματα αρχίζουν να ηρεμούν μετά από τα πέντε! Μέχρι τότε, οι γονείς αξίζει να εξετάζουν τις  περιστάσεις και τις συνθήκες που πυροδοτούν το παιδικό ξέσπασμα, έτσι ώστε να μπαίνει φρένο σε αυτού του είδους τις αντιδράσεις πριν το σύννεφο γίνει βροχή! Σίγουρα πάντως μερικά παιδιά έχουν μεγαλύτερη τάση για ξεσπάσματα από άλλα. 

Πρώτη αιτία: Ο γητευτής των γονιών

Το παιδί που προσπαθεί να χειραγωγήσει μπαμπά και μαμά, στην περίπτωση που δεν του έχουν θέσει ποτέ όρια, αλλά του επιτρέπουν να κατευθύνει εκείνο τα πράγματα γίνεται υπέρ- απαιτητικό. Όταν τυχαίνει να του αρνηθούμε κάτι, καταλήγει σε ξεσπάσματα που μπορεί να φτάσουν μέχρι του να ουρλιάζει απαιτώντας πως αυτό που ζητάει το θέλει «τώρα, τώρα, τώρα»! Την ίδια στάση κρατάει κι όταν του στερήσουμε αυτό που επιθυμεί, πόσο μάλλον όταν τις περισσότερες φορές σπεύδουμε να προλάβουμε κάθε επιθυμία του! Αν ξέρει, πως σαν αντίπαλοι υποχωρούμε εύκολα, σίγουρα θα πιέσει την κατάσταση γκρινιάζοντας περισσότερο. Αν  είμαστε σταθεροί χαρακτήρες και δεν συνηθίζουμε να κάνουμε πίσω τότε θα υποχωρήσουν. 

Δεύτερη αιτία: Εκ των έσω

Σε έκρηξη οργής οδηγείται επίσης το νήπιο, όταν κατακλύζεται από συναισθήματα που δεν μπορεί να ελέγξει. Τα πράγματα επιδεινώνονται αν είναι κουρασμένο, αν κρυώνει ή αν πεινάει. Κανένα παιδί άλλωστε δεν συμπεριφέρεται καλά όταν είναι εξαντλημένο.

Τρίτη αιτία: «Είμαι κι εγώ εδώ»

Πολλά μικρά παιδιά, ξεσπάνε την οργή τους για να τραβήξουν την προσοχή ενός αδιάφορου γονιού. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να αδιαφορούμε όταν μας μιλάει το παιδί μας ή όταν ζητάει κάτι. Δεν σημαίνει πως με την πρώτη παιδική κουβέντα, θα σταματάμε ό,τι κάνουμε και θα τρέχουμε για να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του. Απλά, την ώρα της «απαίτησης» θα του εξηγήσουμε πως θα έχει την προσοχή μας αφού όμως πρώτα τελειώσουμε αυτό που κάνουμε.
 Με τη συνεργασία της κλινικής ψυχολόγου Άννας 

Πονηρούλη! Αλέκο Μερσινιά  Μέλος ΔΣ ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ

  ο νοών νοείτω = να καλύψουν την προσπάθειά τους να μετατρέψουν το Σύλλογο σε παράρτημα  , τύπου «σύλλογος Μερσινιά  »..........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.