.

.
"Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ"

Σελίδες

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

ΔΑΚΕ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ...ΣΣΕ 2015


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
18 Νοεμβρίου 2015
ΔΑΚΕ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Μεγάλη είναι η θλίψη μας για τον άδικο χαμό του αξιαγάπητου συναδέλφου Μιλτιάδη Δριμάλα. Τα θερμά συλλυπητήρια μας στους δικούς του. Με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό τονίζουμε για άλλη μια φορά πως πάνω από όλα πρέπει να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας και να στεκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας, να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και να τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Οι συνάδελφοι Αλεξανδράκης και Ραντίτσας φυσικά δεν βρήκαν ούτε μισή λέξη να πουν για το χαμό του συναδέλφου μας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, εκτός από τα γνωστά ψεύδη και το δήθεν ενδιαφέρον τους για τους εργαζόμενους, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την υπογραφή της ΣΣΕ στην οποία τελικά καταλήξαμε κι ενώ κινδυνεύαμε, όπως όλοι γνωρίζουν, να μείνουμε εκτεθειμένοι εξ αιτίας των ανεύθυνων και επιπόλαιων χειρισμών ορισμένων «συνδικαλιστών» και όσων είχαν την ατυχή έμπνευση να τους πιστέψουν έστω και προς στιγμή.
Ο κ. Αλεξανδράκης δεν δίστασε να επικαλεσθεί την καλή πρόθεση του Διευθύνοντος Συμβούλου να ικανοποιήσει αιτήματα της Αποχέτευσης αλλά σκοπίμως δεν αναφέρει ότι όταν αυτά τα αιτήματα τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ο ίδιος ο Διευθύνων απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΥΔΑΠ να υπογράψει όρους που δεν είναι σύμφωνοι με την νομοθεσία. Αυτή είναι η ανευθυνότητα του κ. Αλεξανδράκη που δεν δίστασε να ρισκάρει την υπογραφή της ΣΣΕ και το κύρος της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να έχει την ευκαιρία να λαϊκίσει. Το μόνο που κατάφερε ήταν για άλλη μια φορά να εκθέσει το Σύλλογο Αποχέτευσης στα μάτια όλων.
Οι παραπάνω συνάδελφοι, το Μάρτιο του 2015 υποστήριζαν ότι είναι νωρίς να προχωρήσουμε σε υπογραφή γιατί είχαν την ελπίδα ότι η «αριστερή» κυβέρνηση θα ήταν πιο φιλεργατική. Αποδείχτηκε τελικά πόσο αντεργατική είναι η κυβέρνηση και πως στο συνδικαλισμό προχωράς με αγώνες κι όχι με φρούδες ελπίδες.
Η βάση της φετινής ΣΣΕ είναι αυτή του 2012 με τις προσθήκες ότι ικανοποιούνται σειρά αιτημάτων που παρέμεναν άλυτα επί πολλά χρόνια. Για παράδειγμα στην επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2009 μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου, προστίθεται πλέον ο όρος ότι συμπεριλαμβάνονται αναδρομικά και οι μισθολογικές ωριμάνσεις που έχουν παγώσει. Επίσης εκτός ότι παραμένουν σε ισχύ όλες οι προηγούμενες ΣΣΕ, επιπλέον ισχύουν και όλες οι Αποφάσεις ΔΣ της ΕΥΔΑΠ που αφορούν σε παροχές προς τους εργαζομένους.
Επίσης λύθηκε το ζήτημα των μετατάξεων, αυξήθηκαν τα ποσά για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ξένες γλώσσες κλπ, και παράλληλα αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσά όλων των χορηγούμενων δανείων (έντοκο, άτοκο, σχολικό). Επίσης πολύ σημαντική είναι η χορήγηση ενός επιπλέον μισθολογικού βαθμού μετά τον καταληκτικό σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων.
Κι ενώ κατά γενική ομολογία, μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, προσπάθησε και πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όπως φανερώνει η υπερψήφισή της από την μεγάλη πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΜΕ αλλά και όπως αντιλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, οι ίδιοι διαχωρίζουν τη θέση τους εκ των υστέρων και προσπαθούν να σπιλώσουν όσα θετικά συμπεριλαμβάνει. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως οι ίδιοι άνθρωποι, το 2012 επαινούσαν τη ΣΣΕ και προπαγάνδιζαν την μεγάλη επιτυχία της αλλά τώρα που το καλό έγινε πολύ καλύτερο το καταδικάζουν.
Κι αφού σε όλο το κείμενο της ανακοίνωσής τους γράφουν όλες αυτές τις ανακρίβειες και τα ψέματα, προφανώς ευρισκόμενοι σε σύγχυση, τελικά καταλήγουν να παραδέχονται ότι η φετινή ΣΣΕ είναι επέκταση και κατά πολύ βελτιωμένη της Σύμβασης του 2012. Η συνολική συμπεριφορά τους χρήζει ψυχιατρικής ανάλυσης.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μάλλον δεν έχουν διαβάσει τη νέα Συλλογική Σύμβαση. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να συγκρίνουν τη δύσκολη όντως συγκυρία του 2012 με τη σημερινή που κατ’ αυτούς είναι «θετική».
Σε ποιον κόσμο ζουν οι άνθρωποι; Μήπως οι ίδιοι δεν έχουν καταλάβει τις τραγικές συνέπειες του «αριστερού» μνημονίου, capital control, εξοντωτική υπερφορολόγηση από το πρώτο ευρώ, κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, κόκκινα δάνεια, ακρίβεια, αυξήσεις ΦΠΑ, τις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας; Δεν έχουν αντιληφθεί τα νομοθετικά χτυπήματα που δέχεται καθημερινά ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και ολόκληρη η κοινωνία από το τρίτο μνημόνιο; Όχι κύριοι, η ΟΜΕ δεν προσποιήθηκε διαπραγμάτευση όπως έκανε η συγκυβέρνηση επί 10 μήνες με ολέθρια για όλους μας αποτελέσματα. Η ΟΜΕ έκανε όντως διαπραγμάτευση και έφερε αποτελέσματα.
Το αντίθετο ισχύει για τη δικιά τους θητεία στο Προεδρείου του Συλλόγου Αποχέτευσης. Το έργο που έχουν να παρουσιάσουν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δεν είναι απλά μηδενικό είναι απολύτως αρνητικό. Κατάφεραν να απομονώσουν τον ιστορικό Σύλλογο Αποχέτευσης και να τον συρρικνώσουν με τη αντισυνδικαλιστική τους συμπεριφορά και ανευθυνότητα. Κανείς δεν ξεχνά τη δική τους «διαπραγματευτική ικανότητα» όταν το 2012 συναντήθηκαν με τον τότε Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ και ενημέρωσαν όλους ότι «οι εργαζόμενοι στην αποχέτευση γλίτωσαν τις μειώσεις» και τελικά η Αποχέτευση υπέστη τις μεγαλύτερες μειώσεις τότε. Μετά από αυτό το φιάσκο καμία κίνηση τους για το καλό των συναδέλφων, καμία επίλυση έστω ενός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, καμία καταγγελτική ανακοίνωση από αυτές που μας είχαν συνηθίσει με άλλες διοικήσεις στο παρελθόν. Τώρα σιωπή. Έχουν πλέον γίνει ο περίγελος των διοικήσεων αλλά κυρίως των συναδέλφων.
Μέχρι πρόσφατα οι συνάδελφοι τους ψήφιζαν υπό το καθεστώς του φόβου και των εκβιασμών γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, οι δύο «συνδικαλιστές» εκμεταλλεύονταν την καλή τους συνεργασία με τις εκάστοτε Διοικήσεις και έστησαν ένα μαγαζάκι εξυπηρετήσεων για λίγους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στην ανακοίνωσή τους ασχολούνται και επισήμως με το οργανόγραμμα της Εταιρείας. Αυτό τους απασχολεί.
Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ οφείλει να εξετάσει το ζήτημα άμεσα και να σπάσει το απόστημα ετών που έχουν δημιουργήσει οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Σύντομα θα δημοσιοποιήσουμε όλα τα στοιχεία και θα προβούμε σε επίσημες καταγγελίες.
Τους πήρε ο πόνος δήθεν, για τα ΜΑΠ και τα βυτιοφόρα αλλά τόσο καιρό δεν έχουν κάνει τίποτα παρά να στηρίζονται σε δήθεν «δεσμεύσεις».
Εμείς είμαστε που εισηγηθήκαμε στο ΔΣ την έναρξη κινητοποιήσεων άμεσα για τη διεκδίκηση και των ΜΑΠ και των βυτιοφόρων. Εμείς είμαστε που επί δύο χρόνια με συνεχείς παρεμβάσεις μας ζητάμε το άνοιγμα του πλυντηρίου στον Ακροκέραμο. Η ΔΑΚΕ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ σταθερά και υπεύθυνα αγωνίζεται για το καλό όλων των συναδέλφων, με ειλικρίνεια και ευθύτητα, χωρίς να κάνει κομματικές ή άλλες διακρίσεις.
Οι εποχές του παλαιοκομματικού συνδικαλισμού, του εμπαιγμού των εργαζομένων και του αποπροσανατολισμού για να κερδίσετε ψηφαλάκια, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει χώρο για ανεύθυνους, καιροσκόπους. Οι εργαζόμενοι στην Aποχέτευση σας έχουν πλέον καταλάβει και αποδοκιμάζουν τις πρακτικές σας.
Είναι πια ευθύνη της πλειοψηφίας των συναδέλφων στην Αποχέτευση, που διακρίνονται για τη λογική και την κρίση τους, να βγούμε από την απομόνωση και το τέλμα που μας έχουν οδηγήσει και ενωμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας, με αξιοπρέπεια.
ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ
ΔΑΚΕ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.